Udskriv

Skotland 2012

Skrevet af Thomas Pipper d. .

Flere billeder sidst i artiklen
Flere billeder sidst i artiklen
Min telefon ringer en dag sidst på året i 2011. Stemmen afslører at det er Torben Enøe.

”Hvadde…………hvis jeg inviterede, vil du så med til Skotland og fiske i uge 20?”

”Ja da”………..svarer jeg, uden at tænke mig om det er høj- eller lavsæson, om familien kan få tingene til at gå op med fodbold, gymnastik, tennis og andre fritidssysler.
”OK”, du hører nærmere. Samtalen slutter.
”Hvad skal du nu??” spørger min dejlige kone, da hun kan se på mit ansigtsudtryk at ”noget” er under opsejling.
”århhhhhhh, jeg skal bare til Skotland og fiske i uge 20……ikk´!!??” svarer jeg.
”Du er ikke rigtig klog” siger hun bare, hvilket jeg helt klart tyder som et ” god tur-agtig samt knæk og bræk”.
Tiden går og midt i marts måned, kommer en besked på mobilen:
”Jeg har bestilt fly, I kan godt glæde Jer. Mvh Enøe”

Jeg besvarer hans besked med at han blot skal komme med et kontonr, så skal jeg nok overføre penge til ham. Som jeg husker det, gik der max 1 minut, hvorefter jeg havde Torben i røret.

”Hallo……sagde jeg ikke til dig at du var inviteret, så hvorfor overføre penge??” som Torben nu kan sige det, når han er i det humør, med hans humoristiske hovne provinsagtige københavnerstemme.Heldigvis kunne han ikke se min hængende underkæbe, da han fortalte om det forløb som turen ville have. Men jeg nævner i flæng:

• Afgang fra Tune lufthavn i privatjet t/r.
• Gratis ophold på Glenmoriston Estate.
• Gratis fiskeri i Moriston River med ghillie.
• Gratis fiskeri efter ørreder i Loch Ness.
• Fiskeri efter gedder.
• Gratis forplejning, med kok selvfølgelig.
• Gratis mig dit og gratis mig dat.
 
Afsnit 1
At turen blev udskudt i 4 uger pga nogle problemer med privatjetten, gjorde mindre selvom vi selvfølgelig var klar over at "risikoen" for at fange laks også aftog. Indtil videre havde sæsonen være præget af det kolde vejr, som også hele norden var, hvorfor sæsonen havde været på det jævne. Der blev dog fanget fisk og vi fik gerne 14-dages rapporter fra floden. Uge 24 oprandt og vi skulle af sted. Vi mødtes i Tune lufthavn kl 18:00 d. 10. juni. Torben og hans søn, Lasse med igen hans kammerat August, Henrik Lykke, Jim og undertegnede fik hilst på hinanden. Stemningen var høj og forventningerne store, mens vi afgangshallen kunne se flyet blive klargjort. Flyet var en 8-personers jet med dejlige lædersæder……nærmest som at sidde derhjemme i stuen. En hurtig fotoseance med ”crewet” og vi var ”ready-for-take-off”.
 

Afsnit 2
Vi ankom til Inverness kl 18:40 lokal tid, efter en ganske rolig flyvetur med hygge snak og masser af benplads. Vi blev hentet af Gordon, som er forvalter på Glenmoriston Estate. 1 times tid senere rullede vi, efter at have kørt langs Loch Ness og igennem skove, ind ad indkørslen. Estatet ligger på en bakke, hævet ca 50 m over Loch Ness, som ligger blot 200 m længere nede og hvor River Moriston løber ud i ”Lochen”. Nærmest som at se ”Herskab og Tjenestefolk” stod personalet udenfor og tog imod os. Annie (som er chefen og gift med Gordon) hilste pænt på os og Rachel kom med velkomstwhisky, alt imens en fyr i kilt stod og spillede på sækkepibe………Så var vi vist i gang!!! Den megen støvregn, gjorde at vi trak indenfor i den store pejsestue, hvor sækkepiberspilleren stod og spillede i hjørnet, fascinerende hvad en fåremave også kan bruges til?

Afsnit 3
Vi fik anvist vores værelser, hvor de fleste havde den flotteste udsigt over Loch Ness. Værelserne var vel på ca 35-40 m2 med eget bad/toilet, tunge dyner som dem man havde når man besøgte ens bedsteforældre og et tyk gulvtæppe som kun kan ligge på sådan et sted. Estatet var blevet renoveret i 2008 fra A-Z, men holdt i den gamle stil, hvilket var helt unikt. Vi var jo ivrige efter at se floden, så Gordon var nede og vise os floden. Det første stykke er et relativt kort stykke at gå på og er vel de nederste 500 m af River Moriston inden Loch Ness kommer. Ved floden ligger et nyopført ”Fishing House”, igen med sten på både vægge og gulv. Fra terrassen kan man se udover floden. Det mest spændende fiskeri er på strækkets midte, hvor de fleste fisk ville hugge, kunne Gordon fortælle. Det fik han ret i senere. Vi vendte tilbage til sandwich, kage og kaffe i pejsestuen. I pejsestuen sad vi længe og talte om fiskeriet, Skotland og tidspunktet vi var kommet på, altså rent fiskemæssigt. Vi var meget sidst på sæsonen, hvilket vi var klar over, og normalt ville optimismen ikke være så stor, men da Skotland også har haft et koldt forår, er fiskene noget senere i deres opgang. Nu kunne kun tiden vise om det var sandt.
 
Afsnit 4
Mandag morgen og efter en kort nats søvn, var vi tidligt parate til morgenens fiskeri. Der var ikke strøm i vandet da kraftværket endnu ikke havde åbnet så vi kunne tage den med ro og indtage morgenmaden still og roligt. Kl. 9 startede vi fiskeriet og gennem hele dagen så vi flere gode mellemlaks og grilse. Billy, en rigtig charmerende hyggelig herre på ca 65 år, vejrbidt som en gammel asfaltmand og hvis outfit bestod af 100% tweed……selv slipset, skulle være vores Ghillie hele ugen…….jeg sagde ikke typisk britisk.  Han var ghillie på flere andre floder, men sæsonen var stærkt aftagende og derfor havde han tid til at besøge os og samtidig var han en mester i ørredfiskeriet på Loch ness.

Kl 14 blev der serveret varm suppe, brød, diverse tærter og kaffe i ”Fishing House” nede ved floden. Det blev til et Powernap og så igang med fiskeriet igen. Lasse og August havde været oppe ved dæmningen hvor Lasse fik en gedde på ca 6 kg. Lasses gedde blev den eneste fisk som vi fik fat i.
Elven er helt klar og har en masse ”kæmpe muslinger” i floden, hvorfor de er med til at rense vandet. Fiskeriet foregår fra en græsbanke, så man er ikke lige så træt i benene som normalt med fiskeriet som fx Norge. Kokken havde lavet aftensmad til kl 19. Men stor appetit kastede vi os over alle 3 retter inden vi gik ind i pejsestuen og så EM i fodbold.
 
Afsnit 5
Tirsdag morgen stod jeg op kl 0630. Gik ned til udmundingen og fiskede efter de mange ørreder fra den lille betonmole. Jeg kunne dog ikke få kroget nogle. Morgenmaden var serveret og foregik i en af Estatets hjørner hvor disse hvælver således man havde et vue udover Loch Ness.
Kl 11 tog Jim og jeg på Loch Ness sammen med ”Billy the Ghillie” som han blev kaldt hele ugen. Trollede i 1,5 time med et system som Storm P havde fundet morsomt. Hvad der ikke blev brugt af sten, snor og årgafler til for at få sættet rigget til, skulle man lede længe efter. Der var dog ingen laks, hvorefter vi  lå og drev i ca 1 time langs søbredden. Der fiskede vi efter ørreder. Vi fik ialt ca 10 stk med den største på ca 1 kg.
Naturen langs søen var ganske enestående. De grønne nuancer, rhododendron og klipper langs bredden, gjorde det helt unikt. Da vi mættede af synsindtryk og flere stærke søørreder, kom tilbage havde Torben i mellemtiden fanget 1 laks på ca 3 kg. Midt på strækket havde en grilse klappet til en af hans fluer. En stærk fisk fik kort derefter sin frihed. August havde været oppe ved dæmningen og fangede 1 gedde på 2 kg. Vi fiskede videre om eftermiddagen men fik intet. Så flere laks men de var ikke villige. Igen denne aften fik vi god mad fra kokken og hvor kaffen blev nydt i pejsestuen mens vi så fodbold.
 
Afsnit 6
Hver onsdag løb strømmen 24 timer, så der var allerede gang i floden, da jeg kom derned kl 06:30. Dagen var en stille og meget solrig dag.  På min 2 timers ”togt” så jeg flere fisk springe men kunne ikke få dem til at hugge. Under morgen maden var der løftet stemning. Dels pga det gode og flotte vejr, men også troen på at laksen i dag skulle overlistes. Lasse og Torben tog på Loch Ness med ”Billy the Ghillie”i dag, mens vi andre fiskede i floden. Nogle timer senere kom de tilbage fra søen. De havde haft en laks på trollinggrejet og havde haft en laks på trollinggrejet, men den smuttede igen og modsat de mange ørreder i går, var der kun ganske få fisk og faktisk fik de bare én. August fik fat i en ørred i floden på hans Bombarda med flue. Generelt var der færre fisk at se i dag, hvilket nok hang sammen med det overordentlige gode vejr. Denne aften gik vi en tur op langs floden, igennem skoven og op til den lille ”by” som lå små 1,5 km oppe. Utroligt smuk tur i flot vejr.
 
Afsnit 7
Torsdag var lidt af en modsætning til gårdagens flotte vejr. Blæst og småregn gjorde det lidt koldt, men hvad betød det når den trefoldige verdensmester i speykast, Scott Mackenzie ville kigge forbi!!!!!!! En yderst sympatisk fyr dukkede op om eftermiddagen. Før denne tur havde jeg ikke hørt om Scott Mackenzie, men generelt så er der vel ikke mange briter der er indenfor fiskeriet andet end i deres hjemland!!!???? Jeg kender i hvert fald ikke ret mange. Scott holdt et 1 times ”foredrag” om grundprincipperne i kastet med 2-håndsstang. Han havde netop produceret/lanceret en ny stangserie DTX Shooting Head, hvorfor vi kunne prøve denne. Da han kørte var det for at komme igen med 4 stænger 14’ kl 9/10 med tilhørende liner.

Under normale omstændigheder ville jeg mene at linerne egentlig er ”for tunge” da det er en 42 gr skydehoved man går med og her i DK/Skandinavien, men efter af have prøvet og fundet letheden i kastet med denne stang, så var jeg solgt og måtte have den stang. Scott kom tilbage hen under aftenen, så da vi havde spist og pudset liner samt monteret disse på laksehjulene blev der ”græstrænet ” lidt på læsiden. Vejret var nemlig tiltagende til den dårlige side med regn og blæst.
 
Afsnit 8
Sidste dag inden afrejse senere på eftermiddagen. 4 mand stod med spritnye stænger og var toptunet. En del fisk var at se i dag, men generelt var fiskene aftagene set over hele ugen. Intensiteten af regnbyger tog til sidst på formiddagen og mens Lykke, Jim Gordon og jeg sidder i ”Fishing House” og får en kop kaffe, ser jeg ud gennem vinduet at Lasse´s stang flexer. En god laks har hugget hans flue og trods hans unge alder  fighter han den som en garvet laksefisker. Under landingen går det desværre galt. Gordon har assisteret men bremsen står for stram og da den eksploderer inde i kanten, knækker linen. En fisk på ca 4 kg stryger af sted, ud i floden. Sikken afslutning da det faktisk er det sidste vi når. Vi er nødt til at pakke sammen for at drage mod Inverness og Danmark. Tak for nogle spændende dage og selv om det fangstmæssigt ikke blev til det store, dels pga tidspunktet, så kunne man levende forestille hvor godt fiskeriet må være tidligere på sæsonen…..jeg glæder mig til at kunne vende tilbage en dag. Tusinde tak for turen og for oplevelsen.
 
Efterskrift.
Jeg kendte intet til fiskeriet i Skotland eller River Moriston for den sags skyld. Jeg har fisket i Norge i en del år, så mente ikke at fiskeriet ville være så meget anderledes. Det er for så vidt heller ikke, man skal dog lige vænne sig til at bla River Moriston er styret af en dæmning, hvorfor floden på det tidspunkt vi var af sted, først ”løb” kl 8 og stoppede igen kl 21 om aftenen. Ikke at det var noget problem overhovedet for laksefiskeri er ligeså meget en ”ferie” for mig. Hvordan den løber i det tidlige forår, som er højsæson (Marts – primo maj) ved jeg ikke?? (Men det finder jeg ud af i uge 16 2013)

Der benyttes flere 3-krogsfluer , men det burde ikke være et must og derfor kan de fluer man benytter i Skandinavien også fungere. Jeg var overrasket over de bakker som prægede landskabet omkring floden, hvilket i sig selv var et flot skue, med masser af grønt i hele denne farves spektre. Estatet udlejer både jagten og fiskeriet ud. Vi boede på det fashionable Estate, men hvis man ønsker det kan man leje ”Garden House”, som er en ”kampestenshus” i gammel britisk byggestil. Værelserne i kælderen og køkkenalrum/stue i stueplan. Det er knap så luksuriøst men hvis man kender til standarden i Norge, så ligger dette ”Garden House” klasser over dette.
 
Nyttige links:
Glenmoriston Estate: http://www.glenmoriston.eu/Default.aspx?ID=134
Scott MacKenzie: http://www.mackenzieflyfishing.com/
 

Begivenheder

Seneste artikler


Warning: Creating default object from empty value in /var/www/kystfluefiskeren.dk/public_html/modules/mod_zaragozalatestnews/helper.php on line 146

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/kystfluefiskeren.dk/public_html/modules/mod_zaragozalatestnews/helper.php on line 146

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/kystfluefiskeren.dk/public_html/modules/mod_zaragozalatestnews/helper.php on line 146

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/kystfluefiskeren.dk/public_html/modules/mod_zaragozalatestnews/helper.php on line 146
#Kunena img { max-width: 640px !important; }